MINOR WEEK 4: Opdrachten kwetsbaarheid Frailty

Edmonton Frail Scale
Als je deze test gebruikt wordt er gekeken naar 9 verschillende factoren die te maken hebben met kwetsbaarheid.

Voordelen:
Deze test is er duidelijk en overzichtelijk. Het geeft op een hele snelle en efficiënte manier de resultaten weer.
Nadelen:
Er worden maar een klein aantal vragen per domein gesteld waardoor er ook dingen overgeslagen kunnen worden die wel relevant zijn voor diegene die de test doet.
Validiteit:
Deze test is al enkele jaren in omloop en wordt door vele gebruikt. Maar omdat er maar weinig vragen per domein worden gesteld maakt het het wel minder valide.

Groningen Frailty Indicator

Deze test is een eenvoudige lijst waarbij verschillende vragen worden gesteld over psychosociale en fysieke kwetsbaarheid.

Voordelen

Het is een korte vragenlijst waarbij je niet heel veel tijd in hoeft te steken. De antwoorden die je kan geven zijn ook niet heel erg gedetailleerd. Nog een voordeel is ook dat deze test kijkt naar verschillende dimensies in kwetsbaarheid en beperkt zich dus niet door er maar op een te letten.

Nadelen

De nadelen van deze vragen zijn is dat ze de nadruk vooral op de lichamelijke kant van de kwetsbaarheid leggen

Validiteit

Deze test meet heel makkelijk en snel precies wat er gemeten moet worden. Het heeft een breed beeld over kwetsbaarheid maar doordat het er maar zo weinig vragen zijn kan het ook niet dat beeld geven over kwetsbaarheid als er bedoeld wordt.

Ik zou eerder kiezen om de eerste te gebruiken omdat deze wat uitgebreider is in de dimensies. Buiten dat er maar weinig vragen per dimensie worden gesteld zijn ze wel allemaal meegenomen. Ik denk dat de eerste test een beter beeld geeft over de kwetsbaarheid.

Zoek op internet de Tilburg Frailty Indicator (TFI) op. Neem de TFI vervolgens mondeling af bij iemand van 75 jaar of ouder. Zet jouw ervaringen met het afnemen van de TFI op schrift.

Ik heb een hele neutrale ervaring bij het afnemen van de test bij iemand van 75 jaar of ouder. Bij sommige mensen kunnen sommige vragen wat te persoonlijk zijn waardoor ze het niet prettig vinden om deel te nemen aan de test. Mijn oma (80) daarin tegen vond dat geen probleem en voor haar was ook alles duidelijk. Alle vragen waren duidelijk voor haar om te beantwoorden en ze vond ze zelf dan ook niet te persoonlijk. 

Advertenties